Julia Bistuła

PowrótJulia Bistuła ( ur. 1985 r ) jest artystką, rzeźbiarką, która 4 lipca 2013 roku doznała poważnego wypadku samochodowego na terenie Rosji. W wyniku tego zdarzenia straciła ojca i doznała poważnych obrażeń wielonarządowych m.in. uraz czaszkowo-mózgowy, złamanie kości krzyżowej i kości miednicznej z przemieszczeniem, obustronne złamanie żeber, uraz twarzoczaszki, złamanie żuchwy, utrata piętnastu zębów, oraz krwiak na mózgu.

Od momentu wypadku Julia jest pod opieką Fundacji Forani. Dotychczas, dzięki współpracy Fundacji z inicjatywą Art Jarmark Artyści – Artystom udało się zorganizować wyjątkowe wydarzenie, w trakcie którego zebrano kwotę ponad 15 500 zł. Ponadto na rzecz Julii darczyńcy wpłacili kwotę ponad 58 500 zł. Środki te zostały wydatkowane na pokrycie kosztów m in uzupełnienia kości szczęki oraz ubytku uzębienia Julii, niezbędne kosztowne badania oraz wizyty u specjalistów.

Obecnie Julia jest w trakcie leczenia w obszarze twarzoczaszki. Czeka ją jeszcze skomplikowana operacja miednicy i dalszy ciąg cyklicznej rehabilitacji, która daje nadzieję na utrzymanie wypracowanej kondycji i zmniejszenia zakresu odczuwania bólu.

Pobierz PDF z apelem

Wpłać darowiznę